Število π

Zadnjih nekaj let tudi v Sloveniji praznujemo dan števila π. To je 14. marec (3/14), ki smo ga letos obeležili tudi na Waldorfski šoli Ljubljana. V sodelovanju z OŠ Prule, OŠ Oskarja Kovačiča in OŠ Brinje Grosuplje smo prvič pripravili skupen dogodek.

Na šoli smo predhodno izvedli nekaj aktivnosti, povezanih s tem zanimivim številom. Pisali smo krajše zgodbe po decimalkah števila π, izdelali barvno verigo s 500 decimalkami in izvedli šolsko tekmovanje v recitiranju decimalk števila π. Tekmovali so učenci in učenke 4. a, obeh 5. in obeh 8. razredov. Najuspešnejši so bili trije osmošolci — Zoja Koprivnikar, Maj Cajhen in Filip Peternel Žele, ki so se udeležili tudi medšolskega tekmovanja. Vsi so zrecitirali več kot 100 decimalk.

Zaključni dogodek je bil 14. 3. 2019 na OŠ Prule. Najuspešnejša učenka je bila Brina z OŠ Oskarja Kovačiča, ki je zrecitirala 550 decimalk. Drugo mesto pa je zasedla naša Zoja, ki je uspešno povedala 323 decimalk. ČESTITAMO!

Na spodnji povezavi si lahko ogledate tudi reportažo z zaključnega dogodka.

https://www.osprule.si/2019/03/16/dan-stevila-%cf%80/

Zahvaljujemo se pobudnikom in organizatorjem za povabilo in sodelovanje. Se že veselimo, da bomo lahko sodelovali tudi prihodnje leto.

Tekmovanja v recitiranju decimalk so izvedli tudi v več šolah po Sloveniji. Letos je eden izmed srednješolcev postavil slovenski rekord, ki sedaj znaša 3333 decimalk.

Katyush Manakai