Waldorfske šole po svetu niso nobena novost, saj jih je že prek 1000 v več kot 50 državah sveta. Prvo šolo je leta 1919 v Stuttgartu ustanovil Rudolf Steiner. V šolskem letu 2019/2020 bodo waldorfske šole tako praznovale stoletnico obstoja. Waldorfsko gibanje je največje neodvisno vzgojno-izobraževalno gibanje na svetu.

Avstrijec dr. Rudolf Steiner (1861 – 1925), začetnik waldorfskega gibanja, je bil zanimiva, vsestranska osebnost. Z diplomo iz naravoslovja in doktoratom iz filozofije je poleg pedagogike postavil temelje tudi biodinamičnemu kmetijstvu (pridelki so najvišjega kakovostnega razreda in zato postajajo vedno bolj priljubljeni), ustvarjalen pa je bil tudi na področju družbenih študij, umetnosti, arhitekture ter holistične medicine.

Predmetnik in učni načrt waldorfskih šol temeljita na spoznanjih o otrokovem in mladostnikovem duševno-duhovnem ter telesnem razvoju ter iz tega razvoja izvirajočih potrebah. Ker je možno predmetnik in učni načrt  prilagajati različnim kulturnim, družbenim in verskim okoljem, lahko waldorfske šole delujejo tako v evropskem, ameriškem in arabskem svetu kot na Daljnem vzhodu.