Mihaelovo

Vsako leto znova doživljamo, kako se skozi letne čase obnavljajo sile v naravi in vsako leto znova nas od Šentjanževega pa vse do pozne jeseni narava obdari s pravim obiljem.

V našem vrtcu imamo v času, ko se poletje preveša v jesen, prav vsak dan polne roke prijetnega dela. Tako smo ves mesec veselo prepevali, srce pa nam je veselo igralo ob tem, ko smo: luščili in mleli različna žita (naš ročni mlinček je zagnano ropotal in se vrtel, naši nosovi pa so bili beli kot mlinarjevi); trli lešnike in orehe (in prav nič nismo bili razočarani, ker so nas v nekaterih prehiteli črvički); ribali jabolka (skoraj vsak dan, naša usta pa so bila ob tem prav tako polna, kot naša skleda) in si med drugim spekli slasten zavitek; rdečih rok in ust kuhali grozdni sok …; pa gnetli testo in prav iz vseh starejših skupin je v zadnjem tednu septembra, ko smo le uspeli zmleti za celo skledo moke, zadišalo po Mihaelovem kruhu – vsak košček, ki smo ga podelili, je ogrel naša srca, vsak košček, ki smo ga pojedli, pa nam je dal moč, da premagamo temo. Kolikor volje, vztrajnosti in moči smo rabili, toliko več veselja in zadovoljstva smo bili ob vsem tem deležni! In kakšno čudovito odkritje je vsako leto znova zvezdica skrita na sredi jabolka!

Še posebej toplo pa nam je bilo, ko smo se spremenili v prave kuharje in kuharske pomočnike in si na našem vrtu skuhali »Juho vseh juh« ter pripravili odlično sadno solato iz zelenjave in sadja, ki so jo v vrtec, nekateri tudi iz svojih vrtov, prinesli otroci. Seveda brez smetane tudi to leto ni šlo! Pri tem nam je bil v veliko pomoč naš pevsko navdahnjen in vsestransko nadarjen očka Mojster kurjač, ki se mu iz vsega srca iskreno zahvaljujemo tako vzgojiteljice kot otroci, prav tako pa tudi vsem ostalim staršem za vso njihovo podporo!

Vonj po juhi je preveval po vsem vrtu in še naokrog, prav tako pa tudi naše petje. Srčno doživetje nas bo zagotovo grelo še vso dolgo zimo!

Naj nekaj utrinkov ogreje tudi vas!

 

Mlinček ropoče, kolo se vrti,

pšeničko namelje, jo v moko drobi.

Bel je mlinarjev nos – na oknu poje črni kos.