Recenzija 1. koncerta Mavričnega abonmaja Waldorfske šole

Istranbul je zasedba, ki poustvarja (z)mešanico glasbenih žanrov, v katerih poslušalca popelje na etno potovanje skozi zakladnico slovenske ljudske glasbe, preko pokrajin balkanskih planot vse do orienta, ki pusti v telesu priokus vzhodnjaškega.

Inovativno-kreativen pristop poigravanja z ljudskim gradivom in dobra interpretacija tekstov so spodbudna alternativa mnogim že uveljavljenim slovenskim etno zasedbam.

Ritmično nabiti, harmonično bogati, melodično razgibani, instrumentalno podkovani, simpatično izvirni. Bogat zvočni spekter prinaša pestrost glasbil, člani zasedbe so izkušeni glasbeniki. Repeticija, večglasno ustvarjanje zvočnih tekstur, instrumentalno poigravanje z jazz elementi, gibanje med minimalizmom in zvočno nasičenostjo pa doprinesejo k temu, kar sami imenujejo kolaž.

Sliši se, da so izkušen band, ki mu manjka le še preboj na širšo slovensko ali celo mednarodno sceno, da jih napolni s svežimi molekulami zvočnega kisika, ki ga nujno potrebujejo za svoj nadaljnji razvoj in preboj v višje glasbene sfere.

Maja Anžur Kajzer