V torek, 11. septembra 2018, so se dijaki 2. letnika odpravili na planinsko-zgodovinsko šolo v naravi Po poteh soške fronte, ki dopolnjuje pouk zgodovine s tematiko 1. svetovne vojne. V treh dneh in pol smo prehodili predel Julijcev od Bohinja do Kobarida, kjer je med 1. svetovno vojno potekal del bojne črte.

V torek nas je po odmoru za kosilo avtobus odpeljal proti Bohinju, kjer smo se od slapa Savice povzpeli do Doma na Komni. Po večerji so dijaki predstavili referate, zaspali pa so ob odlomkih iz romana Na zahodu nič novega. Drugi dan je bil pohodniško najnapornejši. Po zajtrku smo se začeli vzpenjati proti Bogatinskemu sedlu in Peskom, pa vse do vrha Krna, ki je ob višini 2244 m in čudovitem vremenu nudil krasen razgled na okoliške vrhove. Nato smo se spustili do koče pri Krnskih jezerih, kjer smo prenočili. Tretji dan smo se odpravili proti Lepeni in koritom Soče, v kateri so se najhrabrejši tudi okopali. Prenočili smo v kampu Adrenalinček, ki nas je navdušil s svojo prostornostjo, urejenimi šotori in odlično hrano. V petek nas je avtobus odpeljal do Kobarida, vmes pa smo se sprehodili še do slapu Kozjak. V muzeju 1. svetovne vojne smo se še bolj zavedli tehtnosti in zgodovinskega pomena naše poti.

Naša pot se je zaključila z zasluženo pico v Kobaridu in vožnjo proti domu, kamor smo prispeli v zgodnjih popoldanskih urah, utrujeni, a ponosni, da smo zmogli.