NAŠA KUHINJA SE PREDSTAVLJA

Hrana osreči, okrepi, vzpodbuja, poživlja … zdravi, zadovoljnemu jedcu ponudi užitek. Za ustvarjanje jedi, ki bi pomenile hranilo primerno odraščajočim otrokom, hkrati pa zadovoljile številne raznolike okuse, bile v veselje mladostnikom, je izziv, ki terja uglašenost ustvarjalcev in jedcev. Veselje in ljubezen do kuhanja sta vrlini kuharjev, zraven teh pa se uspeh izkazuje s strokovnostjo, izvirnostjo in vedno znova z iskanjem všečnih in zdravih kombinacij živil, ki zadovoljijo s kvaliteto.

Naša kuharska ekipa šteje sedem članov , včasih pa tudi devet, vse pa odlikujeta zagnanost in dobrovoljnost. Trije kuharji , dve slaščičarki in dve pomočnici se vsak dan trudijo, da hrana pridobi vrline in izvabi zadovoljne otroške nasmehe. Na pomoč pogosto priskočita še direktor kuhinje in zunanja sodelavka. Kuhinja je naše ustvarjalno središče, pa tudi prostor pričakovanj vseh odzivov, ki jih sprejmemo tako kot vsak, ki dela zato, da razveseli.

Kot šolska kuhinja Waldorfske šole pripisujemo velik pomen uporabi visokokakovostne hrane. Prizadevamo si, da so naša živila ekološka, sezonska in regionalnega izvora. Pri tem smo seveda odvisni od tega, kar nam trg ponuja in je možno dobiti po ekonomsko razumni ceni. Živila, ki jih iz ekonomskih razlogov ne moremo dobiti v omenjeni kakovosti, kupujemo pri dostopnih dobaviteljih, ki dobavljajo tudi drugim šolam in vrtcem po Sloveniji. Pripravljamo dnevno sveže jedi, uporabljamo sveža zelišča in začimbe brez ojačevalcev okusa. Trudimo se, da večino stvari pripravimo sami. Poleti, kuhamo marmelade, vlagamo kompote in peso. Pripravljamo sirupe in čaje iz bezga, mete, višnje in grozdja, ki jih ponujamo ob malici.

Redko potrebujemo končne izdelke in ko jih, so zelo kakovostni. Pri sestavi jedilnikov želimo učence spodbujati, da jedo raznoliko hrano, čeprav se zavedamo, da je tukaj možen razkorak med željami otrok in našimi prizadevanji po raznoliki in posebej pripravljeni hrani. Jedi so sezonskega značaja tudi tradicionalnih slovenskih jedi ne manjka. Učence želimo vzpodbuditi  k uživanju manj mesa. Vemo, da je industrijska vzreja živali zelo nehumana in ni ekološka. Ni nujno, da je pri vsakem obroku meso. Obrok je najpogosteje sestavljen iz treh krožnikov, razen pri enolončnicah.  Premišljeno sestavljamo jedilnike in se lotimo zahtevnejših izzivov. Včasih, priznamo, da je tudi nam v veselje, je potrebno enostavno prisluhniti otrokom in jih razveseliti s hamburgerjem, pico in podobno hrano.

Obožujemo naše delo – kuhati za vas! Veselimo se predlogov, konstruktivne kritike in največja pohvala za nas je, če vam je pripravljena hrana všeč!

Želimo vam dober tek, zabavo in veselje.

Kolektiv Waldorfske kuhinje